luni, 4 august 2008

Autostrazile noaaastre toaateee...

Pe bloguri si in alte forme de media am tot citit lamentarile unuia si altuia de alea doua autostrazi pe care le are patria noastra. Si uite asa mi-am luat inima-n dinti ca in drum spre mare sa merg de la Pitesti la Cernavoda pe ele, cu o scurta pauza de-a taia Bucurestiul (noaptea, evident). Si m-am lamurit, din nou, ca in ziaristi, fie ei si bloggeri, nu tre' sa ai incredere!

M-am suit pe A1, si Loganasu' meu, invatat in Jermania, s-a pus pe banda a doua, s-a dus la 130 si a inceput sa pape chilometri. Pe banda intai tat felu' de masini, de la Dacii la Q7, mereau cuminti. Dupa o vreme am inceput sa ma intreb ce-o fi cu ailalti, asa ca m-am tras cuminte pe banda din dreapta, am lasat-o la 100, in ritm cu restu'. Asta m-a tinut vreo zece minute, pana era sa intru in plin intr-un harb de Dacie care merea incetisor, probabil cu vreo 40, fara lumini pe spate; faruri, recunosc, avea, ii bateau la vreo cinci metri in fata masinii. M-am speriat, de sa nu recunosc, asa ca am trecut iar pe banda a doua, la 130, ca se pare ca e mai sanatos. Si de plictiseala, am inceput sa cujet.

Se plange lumea de calitatea drumului. Moi frate, da' voi cu ce comparati? Nu salta masina mai rau ca in Austria! Mai prost asfaltul ca in Jermania, asa e, dar comparabil cu Austria. Ce mai vreti?

Iesirile nu sunt semnalizate! 'Ai nu zau! Unde puii mei ati vas't voi iesiri semnalizate si la 250m? 1500, 1000 si 500! Ajunge! Voi aveti si la 2500, uneori, si la 250m. Trebuie sa va ia si de manuta sa va scoata afara?

Nu functioneaza telefoanele de urgenta! Ce sa zic, asa o fi, nu zic nu. Da' mai ziceti-mi si mie, in caz de Doamne-fereste, nu se gaseste un mobil la tine sau la un trecator ca sa dea telefon la 112 (apel gratuit, functioneaza chiar si fara SIM)? Ca in caz de accident chiar nu-ti arde sa alergi un chilometru la telefonul ala, iar daca ai ramas in pana nu te vad bine facand jogging pe banda de urgenta.

Nu sunt destule benzinarii! Bah, da' cate trebe? Pe A1, in aia 110km erau de-ajuns "PECO" alea vechi, nu trebuiau mai multe. Pe A2 se vor construi parca vreo 10. Pe 150km?!?!? Pentru ce??

Nu sunt destule parcari! Serios? Greu mersul asta pe autostrada, tre' sa te opresti tot la 10 minute sa faci pauza! Pe A1 nu m-am uitat cate sunt, dar pe A2 sunt pur si simplu prea multe! Maaari, imense, cu sute de becuri la fiecare! Se intreaba cineva cat e de obositor e sa meri noaptea cateva minute pe intuneric, apoi dai de o parcare orbitoare, apoi iar intuneric, apoi iar lumina?

Nu zic ca autostrazile astea-s perfecte. Nu. Puteau sa faca cateva panouri in plus la sfarsitul de autostrada (da, astea nu-s destule) si cateva panouri electronice de limitari de viteza ca sa nu intri ca bivolul in fumul miristilor sau in ceata, cum am patit-o eu. Puteau sa taie din parcari si din extrem de multele iesiri (mult, mult prea multe, de parca fiecare ar trebui sa aiba iesire in fata portii) si sa le faca. Si, daca mai raman ceva bani, sa plateasca niste politisti sa mai taie avantul la aia de umbla pe acolo. Cum o fost ala cu rabla lui de era sa-l iau pe sus, sau cum erau aia de se opreau sa se pise pe banda de urgenta, ca "nu sunt destule parcari".

Asa ca, mai baieti, mai deschideti si voi ochii. Sau, mai bine, puneti ceva bani deoparte si umblati o tzara si "pe dincolo", sa vedeti cum e. Ca de aruncat cu noroi... ne e in putinta la toti.

Un comentariu:

raudemusca spunea...

Cum adică pen'ce să fac pecorezăriile alea pe A2 din 15 in 15km? Ce întrebare e asta? Ca să umfle iară unii maţu' grosu'!!! Că doar nu-mi fac io staţie de benzină. Aşa cum n-o să-ţi faci nici tu!