vineri, 26 septembrie 2008

Semn de carte

Am urat din totdeauna blogurile facute din video-uri si link-uri luate de prin alte parti, cu alte cuvinte cele cu continut neoriginal, si mi-am promis ca nu voi face niciodata asa ceva. Totusi azi voi face o exceptie.

Ma mananca rau sa-mi iau un alt laptop. Da' rau! Cu toate ca cel pe care il am probabil ma mai "duce" un pic, mi s-a pus pata. Din intamplare am gasit la VisUrat cateva sfaturi pe care ar trebui sa le bag bine in cap. Si de aceea pun aici atat link-ul spre el, cat si continutul:

[...]“Ai neaparat nevoie de acel lucru?” este cel mai important lucru la care trebuie sa te gandesti atunci cand vrei sa`ti cumperi ceva, din punctul meu de vedere. Faptul ca`l vrei nu este un motiv suficient sa`l cumperi decat in conditiile in care esti ruda de gradul I cu Becali, Catarama, Prigoana sau Patriciu, sau esti chiar unul dintre ei si miliardele pentru tine inseamna cateva seri in oras cu pitipoancele. Daca ai muncit pentru acei bani, daca i`ai strans, daca i`ai primit si stii ca prea curand nu vei mai vedea altii, atunci intreaba`te daca ai nevoie de acel lucru, daca acel lucru te va ajuta sau il vei folosi la adevarata lui valoare. Ar fi pacat sa dai o caruta de bani pe un MacBook Air doar pentru ca vor intoarce trei pasapisde capul dupa tine cand stai in mall la wireless si bei o apa plata pentru ca doar d`aia mai ai bani. La fel si cand iti cumperi un DSLR. Degeaba ai scula de scula daca o folosesti la Pasti sau la Craciun si s`a intepenit rotita pe Auto… Gandeste`te bine daca ai nevoie de acel obiect inainte sa dai banii pe el, altfel se va umple de praf sau va fi doar o fita extrem de scumpa si vei plange dupa bani cateva zile/saptamani mai incolo.

“Va produce pentru tine?” ar fi al doilea lucru la care trebuie sa te gandesti.

De obicei, cand faci o investitie serioasa (nu haine scumpe sau bijuterii), trebuie sa te gandesti si daca acea investitie se va amortiza si in cat timp vei considera ca ti`ai scos banii pe acel lucru. Daca iti iei laptop, il vei folosi pentru a`ti aduce bani? Daca`ti iei aparat foto, vei scoate bani de pe urma lui? Daca iti iei masina, te va ajuta sa castigi mai mult?

Daca da, atunci trebuie sa compari preturile. Un laptop mai performant iti va aduce mai multi bani decat unul mai slab si mai ieftin? Un DSLR iti va creste finantele mai mult decat o camera foto compacta la un sfert din pretul unui aparat profesional? Un Mercedes va produce mai mult decat un Logan sau Sandero si se va amortiza mai repede?

“Il vei folosi la adevarata lui valoare?” ar fi al treilea lucru la care trebuie sa te gandesti.

Poate ca nu`i un lucru care sa`ti poata aduce foloase, dar ai neaparat nevoie de el, din punctul tau de vedere. Dar trebuie sa te intrebi, inainte sa bagi banii in acel obiect, daca stii sa`l folosesti. Am vazut nenumarate cazuri cu oameni al caror raspuns la intrebarea de mai sus a fost “Las` ca am timp sa invat”. Trei sferturi dintre cei care au raspuns asa s`au lasat pagubasi dupa cateva zile, motivand ca n`au timp sau e prea greu si nu si`au dat seama. Da, ma refer aici la aparatele foto profesionale. Un DSLR va scoate poze pe modul Auto mai bine decat un aparat compact, dar nu va fi folosit la adevarata lui valoare. Un laptop de 60 de milioane folosit la messenger sau blogging este o investitie inutila. Si bloggingul si messengerul merg pe un laptop de 12 milioane, si merg chiar foarte bine. Pentru a ajunge la serviciu sau la diferite evenimente este destul un Logan, nu`ti trebuie cine stie ce gipan sau limuzina…

“Esti dispus sa investesti, dupa ce`l cumperi, pentru a`i creste performanta?” este al patrulea lucru la care trebuie sa te gandesti.

Un aparat foto profesional necesita accesorii suplimentare: blitz extern, bouncer, grip, acumulatori de rezerva, obiective, filtre etc. O masina necesita piese, revizii (si preturile nu`s la fel la Logan sau Matiz ca la Mercedes sau BMW…), reparatii. Un laptop necesita acumulatori suplimentari pentru autonomie, carduri PCMCIA pentru diverse extensii (Wireless, TVTuner, modem GSM etc), upgrade la memoria RAM sau HDD, eventual un webcam sau cine stie ce altceva. Un apartament nu poate sa ramana nemobilat. Ai bani sa le cresti sau sa le mentii performantele si dupa ce le`ai cumparat, sau te uiti la ele si te bati cu pumnii in cap ca nu te`ai gandit inainte?

“Merita chiar atat de mult de vrei sa dai pe el toti banii, pana la ultimul?” - al cincilea lucru la care trebuie sa te gandesti, dar ar trebui sa te gandesti la acesta in secunda in care`ti vine ideea.

Am intalnit multi oameni care au strans din greu bani pentru anumite chestii, le`au cumparat si apoi si`au dat seama ca nu merita. Reclama e reclama, realitatea e altceva. In reclama vezi ca acel lucru face orice, citesti review`uri despre el, vezi ce poate (in reviste de profil, in emisiuni tv etc.) dar cand il ai in mana, iti dai seama ca nu`i chiar asa. Iti dai seama ca in reclama functiona cu baterii speciale, iti dai seama ca ala prezentat era tata specialistilor, iti dai seama ca modelul deja e invechit, iti dai seama ca nu`l mai vrei… Deci gandeste`te bine daca esti dispus sa dai ultimul ban pe un obiect pe care crezi ca`l vrei neaparat, pentru ca dup`aia este posibil sa plangi…

Cam astea ar fi sfaturile pe care le pot da. Stiu ca nu sunt noi, stiu ca nu sunt primul si nici ultimul care va va spune asa ceva, dar e bine de bagat la cap. Repet, aceste sfaturi sunt pentru cei care nu intorc seara banii cu lopata, care nu au parinti multimiliardari si pentru cei care strang mult timp bani pentru a`si cumpara ceva ce vor, ce cred ei ca merita sau ca`i va ajuta mai departe.[...]


Sper sa citesc de fiecare data, cand ma mananca tare-tare, chestiile astea...

Niciun comentariu: