marți, 28 octombrie 2008

Scârba de cu seară

Astăzi, încă un copil de şcoală generală a luat bătaie pe stradă. Nevinovat. In drum spre casă. Venind fericit că a mai luat un 10.
Vinovat, poate, de faptul că drumul lui trece prin faţa unui bloc unde îşi au sălaşul doi şmecheraşi de cartier. Vinovat, poate, de faptul că specimenele astea, animalele astea crescute printre blocuri, n-au altceva mai bun de făcut decat să "dea omoru'" unor copii ce-şi văd de treaba şi de drumul lor.
Ştiu, în ţara asta se petrec zilnic chestii mult mai grave sau mai nasoale, însă acum a fost vorba de copilul meu. Şi acest amănunt m-a făcut sa conştientizez (oare a câta oară?) în ce mizerie de societate trăim.
Să fie ăsta preţul libertăţii? Al democraţiei? Nu ştiu să răspund la aceste întrebari. Ştiu însă cu siguranţă că este preţul atitudinii nepăsătoare a societăţii faţă de dramele care se petrec în rândul tinerilor care ajung să comită astfel de fapte, doar din dorinţa de a brava, de a arăta celor din jur cât de intangibili sunt ei faţa de cei din jur.
Şi că este rezultatul cocalarismului ajuns ţelul vieţii pentru mulţi dintre ei. Aşa se câştigă o maşină de fitze, aşa se câştigă respectul pitzipoancelor. Muncă? Respect? Puaaah!!!
Asta e ceea ce ne oferă minunata societate în care trăim. Nelinişte şi nesiguranţă. Mi-e scârbă din nou. Scârbă mai presus de orice închipuire.
Ăştia doi au scăpat azi cu o amendă. Data viitoare (sper să nu se mai întâmple) voi plăti eu amenda, şi ei vor suferi aşa cum suferă acum un copil bun, un copil cuminte, care, vă asigur, nu îşi va irosi viaţa în această ţară. Voi face tot ce îmi va sta în putinţă să nu cadă în greşeala mea.

Niciun comentariu: