duminică, 23 noiembrie 2008

I hate supermarkets!

Mini / super / mega / hiper - marketurile. Locurile preferate pentru cumparaturi. Chioscurile de langa bloc sunt pe cale de disparitie, puse pe butuci de acesti giganti. Nimic anormal, e o lege simpla a economiei. Au preturile mai bune decat chioscarii, marfa e diversa, sclipici, lumini, super / mega / hiper - oferte irezistibile.

Din cauza ca-mi lipseste punctul G (cel din shoppinG) eu am inceput sa fiu circumspect si sa ma'nervez cand trebuie sa merg la cumparaturi, singur sau tarat de familie. In primul rand ma supara ca trebuie sa tin minte o caruta de preturi, ca de prea multe ori preturile de la raft nu corespund cu cele de la casa (Billa si Carrefour sunt campioni). Pe de alta parte, cheltuielile adiacente, adica timp, benzina, sandwichurile de la iesire, fac ca pana la urma sa fi iesit mai ieftin daca cumparam de la chioscul din colt sau magazinul de cartier.

Dar cel mai tare ma'nerveaza ca intotdeauna, dar absolut intotdeauna ies din acele magazine cu chestii care nu erau pe lista initiala de cumparaturi. Si sunt sigur ca nu sunt singurul in situatia aceasta. De fapt, pe slabiciunea cumparatorilor mizeaza lanturile. Intotdeauna cumperi mai mult decat ti-ai propus. Cumperi si aia, ca-ti trebuie, cumperi si ailalta, ca ai uitat ca nu mai ai, iei si asta, ca e la oferta, iei si cealalta, ca ti-e pofta. Si uite asa, lasi cu 50%, 100% sau 200% mai multi bani decat daca te-ai fi dus la chiosc cu banii ficsi...

Din pacate observ ca nu le ajunge. Vor sa castige si mai mult.

Acum ceva vreme, in drum spre casa am intrat la Plus sa cumpar paine si apa, era singurul loc unde mai era deschis. Printre alte idiotenii care le-am luat in afara listei de cumparaturi au fost si doua pachete de popcorn Clarky's pentru microunde. Unul albastru, cu sare, unul verde, cu unt. Ambele ambalaje 3 x 100g. Mi s-a parut mie ca cele cu unt parca-s mai subtiri decat celelalte, dar nu m-am alarmat, toate din cutia de pe raft erau asa.

Astazi am desfacut pachetul verde, cu unt. Mi-a pierit orice pofta, numarand pachetele din interior:

Da, 3 x 100g scrie pe cutie.

2 x 100g sa fie pentru tampitii de cumparatori, ca nu lasa destui bani la noi... Fiindca cumpara si ce nu le trebuie, 2 x 100g si o teapa bonus...

Un comentariu:

raudemusca spunea...

Carfur... sambata seara... 500g kaiser - pret la vitrina: 8,75 RON/kg... ajuns la casa - pret pe casa de marcat - 43,75 RON/pachet 500g (poate no fo chiar asa ezact, da e mai simpla arimetica). Rezulta simplu: pret per kilo - 87,50 RON. Diferenta: doar o virgula, ce naiba va suparati asa?