vineri, 7 noiembrie 2008

Z'diaristi (I)

Am promis eu de mult ca ma leg de viata ziaristilor, da' am mai lasat-o. Acum iar mi-a sarit tandara, asa ca dau startul.

Sa nu intelegeti gresit. N-am nimic impotriva presei. N-am nimic cu un mic procent de oameni de presa. Am, in schimb, cu restul. Care apar pe sticla, in difuzor sau din cerneala tipografica, si scot din ei niste ineptii de ingheata apele. Bine, se baga in domenii total straine lor, se dau mari destepti, e in regula. Da' sa nu cercetezi sursa, sa vezi ca ceea ce bagi tu acolo e total pe langa... ei, asta nu mai accept.

Acu' cateva minute imi atrage atentia, la RealitateaTv, un reportaj. "Baza de date a Primăriei Capitalei a fost distrusă de o cădere de tensiune". Ce, mah?!? Intru pe site, si dau de stirea respectiva. Ah, numai o parte? Ma rog, da' chiar si asa... Cum 'zda ma-sii, ce sistem informatic au aia? Un kkt de fluctuatie de tensiune distruge singurul hard-disk pe care era o baza de date care contine "evidenţa tuturor dosarelor pe care Comisia Juridică a Primăriei Capitalei le are în instanţă pe legea 10". Breeeee.... aici nu e ceva kosher! Da-o-n ma-sa, un UPS, un backup, ceva? Nimic? Nu se poate, nu pot fi chiar asa inconstienti, desi... traim in Romania, nu?

Si ma apuc de cercetat. Nici nu mi-a trebuit mult - doua, trei linkuri de gugal. Si, evident, e o gogoasa jurnalistica. Nu coapta bine de tot, da' oricum, nici in clin, nici in maneca cu deontologia si profesionalismul.

"Nu au disparut date dosarelor depuse pe Legea 10. Nu putea sa dispara asa usor, este vorba despre o problema la introducerea unor date privind litigiile pe rol care au aparut la Centrul de calcul din cauza unei caderi de curent", zic unii.

"Datele şi informaţiile referitoare la cele aproximativ 43.000 de dosare depuse de foştii proprietari ai caselor şi terenurilor naţionalizate la Primăria Municipiului Bucureşti în ultimii 7 ani sunt gestionate în cadrul aplicaţiei informatice Legea 10, proiectată de Centrul de Calcul al CGMB şi aflată în exploatare la Direcţia Juridic, Contencios şi Legislaţie. Toate datele introduse pot fi găsite în orice moment şi vizualizate pe site-ul Primăriei Municipiului Bucureşti.", zic altii. "Pentru rezolvarea problemei apărute, au fost luate o serie de măsuri tehnice şi administrative, după cum urmează: S-a repus în funcţiune serverul / S-a restaurant baza de date, fiind recuperate toate informaţiiile până la nivelul lunii martie 2008 / DJCL, Centrul de Calcul şi DSI au demarat acţiunile necesare în vederea colectării şi introducerii în baza de date a modificărilor apărute în dosarele pe rol în perioada aprilie-septembrie 2008"

"Surse municipale spun că distrugerea bazei de date are legătură cu arestarea recentă a unui funcţionar municipal [...]", zice in alt loc.

Aaaa... pai ziceti asa, mai baieti! N-a disparut toata baza de date, ci numai o parte. Avem si back-up-uri. Chestia e ca avem noi un interes, si o bagam pe aia din martie, mai tragem de timp pana rezolvam. Asa mai inteleg si io cum sta treaba.

Dar nu-mi bagati pe gat stiri alarmiste din domeniul IT, asa cum altii il vopsesc in acarul Paun pe administratorul de retea de la Primarie. Sapati pana la capat, si urlati pe post adevarul, daca va tin bilutele. Dar probabil nu va tin, asa ca salariul vine si cu stiri din astea...

Un comentariu:

Anonim spunea...

Mai mult de jumatate din "stirile de senzatie" ce apar zilnic is croite dupa acelasi tipar. salariul vine chiar mai bine in felul asta, ca se vinde fituica. Apetenta pentru scandal a romanului nu are limite.