vineri, 16 ianuarie 2009

De ce STAU?

Nu io personal. Şi nu e vorba de timpul prezent al verbului a sta. Ci de fenomenul ce se produce pe autostrăzi. Fenomen cunoscut în ţările vorbitoare de limbă germană sub numele de STAU (se pronunţă ŞTAU) - adicătelea cînd se înfundă autotrada din varii motive, încă necunoscute mie, în asemenea hal de nu se poate înainta mai deloc. În asemenea hal încât la ultima deplasare făcută la schi, am parcurs distanţa dintre Rosenheim şi Innsbruck (circa110km) cam în 3 ore.
De ce zic necunoscute mie? Păi fin'că poate cineva le cunoaşte, că io nu le-am putut depista. Că după ce te târâi ca melcu (de mai că laşi şi dâră) cîteva zeci de kilometri, ajungi undeva unde toată lumea începe să zburde cu 130 la oră. Undeva unde nu e nici accident, nici şantier, nici ieşire de pe autostrada... nimic... nimic care să îţi explice în vreun fel de ce pute în maşina ta a ambreiaj încins, şi de ce ti-a crescut consumul alarmant în ultima oră.
Şi nu mi s-a întamplat o singură dată să nu găsesc explicaţia acestui fenomen, ci DE FIECARE DATĂ.


Aşa că, la întoarcere, după ce i-am făcut o vizită lu' Stanciu, când am auzit la radio că pe sensul opus celui pe care circulam eu e STAU de 7km, am căscat ochii, să văd, poate de data asta găsesc explicaţie. Era anunţat un TIR în pană. După cîţiva km l-am şi văzut. Dar nu era în mijlocul drumului. Era tras frumos în afara autostrăzii, într-un refugui special amenajat pentru cazuri de urgenţă, cu maşina de poliţie lângă el, fără a perturba în vreun fel traficu'. Da' care trafic? Preţ de vreo 3km n-am văzut nici o maşină. Pustiu. Zic - unde-i ştau? Ce vorbesc ăia la radio? Care ştau de 7km? Şi ce să vezi! După ăia 3km, brusc, da' BRUSC, văd coloana de maşini de 7km, mergând la pas. Fără a fi obstrucţionaţi de ceva, cei din faţă mergeau cam cu 20 la oră. În faţa lor, şoseaua liberă şi goală. Adică mai aveau fo' 3km pînă la locu' unde se presupunea că ar fi ceva probleme. Da' unde nici acolo nu erau.
Deci stau şi mă întreb... de ce STAU?
N-am să mă mai plâng niciodată că la mine în oraş, îmi ia cîteodată 1 oră să parcurg un drum de 15 minute. Nici la ei nu e mai bine. La ce bună autostrada aia lungă, lată şi fără limitare de viteză daca n-ai cum o folosi?

3 comentarii:

Anonim spunea...

Baga un ochi aici: http://www.youtube.com/watch?v=Suugn-p5C1M

Cosinus spunea...

Iar Ştau pe romaneasca e "ambuteiaj" :P

raudemusca spunea...

Bine ca ejti tu dăjtept! :-))
Ce farmec mai avea postu ăsta cu "ambuteiaj"?