duminică, 1 februarie 2009

Software vs. Hardware

Intotdeauna am preferat sa lucrez in domeniul Software. Mi s-a parut mai simplu decat partea de Hardware. Si nu ma refer aici strict la domeniul IT.

Cand ai un produs de elita software, precum Google de exemplu, daca dai cu batul in balta, cum s-a intamplat ieri, cand milioane de utilizatori s-au panicat vazand ca orice site era marcat ca fiind potential periculos, in cateva minute pui totul la loc, si toate lumea e multumita. Nu tu amenintari cu justitia, nu tu scaderi ale cotatiei la bursa, nimic. Iti ceri scuze, explici ce s-a intamplat, si gata. Fara urmari, fara victime.

Cand insa ai un produs de elita hardware, precum Q7 de la Audi, si dai cu batul in balta... nu mai e atat de simplu. Daca e jale, iti calci pe suflet si faci o rechemare, chit ca costa, actionarii urla, vanzarile scad, actiunile tremura. Daca nu e jale, adica cazurile nu sunt multe, poti incerca metode mai neortodoxe, precum ignorarea, hartuirea, si altele. Dar riscurile sunt mari, ca dupa ce o instanta isi spune cuvantul si media te-a umplut de maro... nu mai merge cu scuzele si toata lumea multumita.

Una e ca un produs software sa dea rateuri, caz in care cu un pic de munca se poate repara totul, iar alta ca sa te plimbi linistit cu masina, visand eventual la buculitele sexy ale amantei si sa te trezesti, fara avertizare, in decor.

Ceea ce imi aduce aminte de o intrebare de autoanaliza pusa la o filizofeala de pahar (atunci cand te pricepi la toate): Trebuie sa umbli pe sarma. Cum preferi, ca sa fii sigur ca ajungi dincolo: sa fie plasa sub sarma sau nu?

Asta ar fi buna de leapsa, nu? :) Raspunsul meu se afla in primul paragraf.


Niciun comentariu: