duminică, 14 iunie 2009

Nationalistu' vecin si hapsan

Adica e vorba de boboru' frate maghiar.

Circula destule povesti despre intamplari petrecute imediat dupa granita din stanga, imposibil sa nu stie fiecare cel putin cate una. Asa ca mai spun si eu una.

Hotarandu-ma sa-i arat la copila gradina zoologica din München, ca merita, draga de ea, am purces sa ma pregatesc de drum. Una din chestiile care trebuie facute e sa-ti iei vinieta pentru autostrazile din Ungaria. Si fiindca ungurii is un pic mai evoluati decat vecinii lor austrieci, sistemul e mai bine pus la punct. Nici nu-ti mai tau kleber din ala sa-ti lipesti pe parbriz, numai un cod de tranzactie sa-l ai in caz de, au camere pe autostrazi dotate cu OCR, cum n-ai platit, cum ni-no-ni-no rendorsagul dupa tine. Da' cea mai buna chestie dintre toate e ca poti sa-ti cumperi vinieta online, platind cu cardul in lei, dat fiind faptul bine stiut ca ei nu accepta ever-never alta moneda decat forintul lor iubit. Nu le plac nici leii, nici euroii. Trebe neaparat forinti, ca daca n-ai, ai pus-o, is in stare sa-ti dea curs 1:1 si la lei, si la euro.

Anu' trecut asa am facut, am luat vinieta online, de pe autopalyamatrica, n-au fost probleme. Acu' am zis sa repet figura. Si am purces la cumparaturi. Stiam ca ofera un curs mai dezavantajos, da' decat sa caut forinti sa platesc cash... Plus ca online te taxeaza 100 de forinti in plus, "service fee". Puii mei...

Noah, si intru io la ei pe site, fac login, contul de acu' un an era inca valabil, si incep aia sa-mi povesteasca intr-o engleza aproximativa ca inainte de orice tre' sa imi inregistrez cardul la OTP. Ce, mah? Cardul meu e ING, de ce sa-l inregistrez la alta banca? In fine, trec peste asta, ca oricum nu tin pe card bani mai multi decat imi pot permite sa pierd, si purced sa le dau ce le trebe. Si cand sa termin cu formularul imi zic aia chestia cu "By clicking on 'Sign up!' you are agreeing to...". Ia sa vedem cu ce agree io... Si Privacy Policy incepe cu Jelen általános szerződési feltételek si se termina dupa cateva pagini cu egyezőt jóváhagyták. Na bun, deci is de acord s-o omor pe mama, sa le dau doi rinichi si orice imi intra in cont de acum incolo e al lor, pe veci. Boon, vine mailul de confirmare (in maghiara!!!), dupa care ma obliga sa imi aleg PPO szolgáltatáscsomagok árai, adica un tip de serviciu (cred), ca era cu Light, Basic sau Premium. Din descriere n-am inteles absolut nimic, decat ca la ala Light are Éves adminisztrációs költség: 940 Ft. Celelalte aveau taxa asta zero, da' aveau alte coloane cu multe cifre diferite. Home'Bank-ul mi-a comunicat ca butonul de Light m-a costat 14, 43 Lei. Incepe sa sune bine, mai ales ca am ajuns, in sfarsit, la pagina unde pot cumpara mult-ravnita vinieta. Care procedura a mers mai usor, jumate in engleza de lemn, jumatate in maghiara, pana am mai cheltuit 40, 62 lei. Dar am fost fericit ca in sfarsit am in mail ceva cu Tisztelt Felhasználónk! si un link catre un pedefe pe care mi-l pot lista si sa mi-l iau cu mine.

Deci aventura de a cumpara o vinieta de 2550 forinti, adica 38,23 lei, adica 9,10 euro la cursul oficial de azi, m-a costat 2550 plus 100 plus 940 egal 3590 forinti. Adica 55,05 lei plecati din contul meu ING, adica 13,11 euro. Fiindca am fost atat de prost incat sa vreau sa fiu comod si sa apelez la o solutie moderna si civilizata. Pe care austriecii nu o au. Care austrieci de taxeaza vreo 7 euro pentru autostrazile lor...


5 comentarii:

Neamtu' spunea...

ca nu ma ricep la vignete si chestii pentru condus, ca n-am masina sau permis, insa, pentru orice problema ci limbile straine exista translatorii online, care iti stau la dispozitie 24/7. Normal ar fi fost sa iti trimita in engleza, dar, deh, ca si italienii sunt prea comozi, cred...

raudemusca spunea...

Napăi ce să zic... io m-am prăjit astă iarnă cu MATRICA asta în altu fel. Am plătit-o de doo ori, că tanti aia de la chioşcu din vamă nu face diferenţa dintre C şi S, si mi-o greşit număru' de la maşină. Io n-am căscat ochii, aşa că am mai luat o MATRICA din prima benzinărie. Ocazie cu care am constatat că şi la chioşcu' din vamă m-o taxat cu acel service fee de 150HUF, 100 la sistemu' online si 50 la tanti care îţi face serviciu'. În timp ce la benzinărie am plătit fix costul vignetei, direct in EURO.

Anonim spunea...

Eu am patit-o si mai rau. Tot asa m-am gandit ca e mai comod sa iau vigneta online si am zis ca imi iau pachetul Basic pe 1 luna (cum nu stiu ungureste asa am dedus eu ca e). Insa pachetul e pe 1 an si imi trage cate 400 forinti in fiecare luna (ce bifasem eu "1 luna" e intervalul la care sa-mi traga bani din cont). Inca mai am de platit pana in aprilie 2010. Am incercat sa vad daca pot sa renunt, nu am gasit nicaieri... Sper ca dupa 1 an nu se prelungeste automat! Am in plan sa-mi inchid contul oricum, dar teapa mi-am luat-o.

Anonim spunea...

Am trecut si eu prin etapele astea si nu imi pare rau deloc.Aia 940 de forinti ii platesti pe un an si daca mergi de mai multe ori sau platesti vigneta la neamuri sau colegi,cum am facut eu ,nu mai platesti in plus decat cei 100 de forinti.
Concluzia mea:e un serviciu super ok.

Anonim spunea...

E un serviciu destul de smecher pentru ei. Acum mi-a venit sa platesc (s-a tras direct de pe VISA) taxa anuala pentru versiunea LIGHT 9 EUR si ceva. Daca va uitati pe site, scrie: Dear PPO customer! PPO user must choose a subscription during the registration (yearly fee 2490 HUF, aprox. 3 (?!?!?) EUR). (Nota: din 940 HUF s-au facut 2490, fara a modifica si valoare in EUR. INteligent, nu-i asa?)
Mie mi se pare jaf (electronic) la drumul mare. Un serviciu eficient si cinstit nu ar trebui sa includa nici un abonament pe care, fara cunostinte de maghara nu poti sa il intrerupi. Am dat mesaj de renuntare la PPO - Contact, ramas pana acum fara raspuns.