joi, 10 septembrie 2009

Cămara boierului... NOT!

Lansat cu mare tam-tam, Hotelul Hilton 5* (din Dumbrava Sibiului) are în componenţa sa şi un restaurant cu specific românesc, denumit pompos "Cămara Boierului". Restaurant ce se bucură de o promovare deosebit de agresivă în ultimele săptămâni pe panourile din oraş şi prin publicaţiile de profil. Am primit chiar şi mailuri cu invitaţii la acest nou loc de desfătare a gustului. De faptul că specificul românesc este prezent în tot şi în toate m-am convins într-una din zilele trecute când am avut (ne)plăcerea de a încerca să servesc aici o masă festivă cu câţiva amici. Aşadar şi prin urmare am purces a intra în stabiliment pe la ora 20. Crâşma goală, noi la o masă şi încă 2 mese ocupate, una de un cuplu şi una de o doamnă ce avea să aibă supriza vieţii ei după ceva vreme. Şi ne aşezăm. Şi stăm. Şi stăm. La un moment dat, un nuş-ce-era-ăla ne trânteşte (aruncă, azvârle în scârbă) pe masă 2 meniuri pentru 4 persoane (să nu cumva să uitaţi vreun moment că ne aflam în incinta unui complex de 5 stele!). Deci le aruncă şi fuge, lăsându-ne cu gâtul lungit şi gura căscată, căci ni se cam uscaseră gâtlejurile de sete în cele circa 15-20 de minute de aşteptare pe sec, şi am fi vrut să comandăm ceva de băut. Pas de ai cui! În fine, depăşim şi momentul ăsta, ginesc io pe un toar'ş mai înţolit aşa, trag concluzia că o fi ceva şef şi mă duc. Io la el. Îi zic ce ne doare, la care el: "Ah, vreţi să şi beţi?". "Nu" zic "vrem să ne spălăm pe ochi cu vinul casei, că am auzit că are proprietăţi curative". Cădem la pace pentru vinul casei şi ceva apă. Nuş-ce-era-ăla (că nu arăta defel a ospătar) ne aduce lichidele, şi încercăm să obţinem şi ceva de-ale gurii. Respectiv o gustare tradiţională ţărănească, pită, slană, cârnaţ, jumări, ceapă, roşii, ştiţi voi cum e. Trecuse deja o oră şi ceva de când stăteam cam pe sec. Program de lucru al locantei - pân' la ora 24. Comandăm gustarea asta "până ne decidem ce luam de mâncare". La care ăl' cu aere şi ţoale de şef ne aruncă peste umăr: "N-are rost să mai comandaţi că oricum durează!". Rămânem toţi perplecşi, io mă uit împrejur, aceleaşi 3 mese ocupate, mă uit la ceas - 21.30 sau aşa ceva... adică cuuuuum??? Ce durează? Sunteţi cumva suprasolicitaţi şi n-am băgat io de seamă? "Durează, n-are rost că închidem imediat" completează pinguinul. Ce poţi să mai zici la o fază ca asta? Să rişti să te iei in gură cu sictirul unui stabiliment de 5 stele din minunata noastră ţară? Să te trezeşti la spital după ce ai mâncat ceea ce ai insistat să ţi se servească? Am renunţat, oricum şi gustările ne-au întărit această decizie. Probabil că în această cămară boierească nu există frigidere sau răcitoare, altfel nu-mi explic de ce slănina şi toate celelalte erau uşor topite, scurse, ca şi cînd ar fi fost ţinute la soare. Or fi fost gustări calde şi nu ne-am prins noi?
Aşa, vă ziceam la început de acea doamnă care urma să aibă o mare supriză. Deci, cam pe când aşteptam noi vinul, numa' ce vine nuş-ce-era-ăla şi i se adresează doamnei care stătuse cuminte, cu un pahar de apă în faţă, mai bine de 30 de minute. Şi zice aşa: "Auziţi, dumneavoastră oare aţi comandat ceva? Cred că am uitat de comanda Dvs." Cred. Nu "scuzaţi-ne" ci "cred că am uitat". Ei bine, cred că doamna n-are să uite niciodată felul în care a fost servită în restaurantul unicului hotel de 5 stele din Sibiu. Aşa cum nici eu n-am să uit. Am să uit în schimb că există acest loc. Un loc cu specific 100% românesc. În tot şi în toate.

15 comentarii:

Calin Blaga spunea...

cum zicea o colega din presa la inaugurare "o fi de 5 stele, dar tot a cioban miroase"

Neamtu' spunea...

Na, exista nesansa sa dai si peste asa ceva. Iarasi, e adevarat ca in Romania sunt mai multe localuri cu servirea de kkt decat cele in care vrei sa te intorci, insa, faptul ca exista si restaurante in care esti ok, tot inseamna ceva, nu?

cristina spunea...

la 2 "margarete" cred ca erai mai bine servit, slana era aprope inghetata, carnatul fript calumea iar telemeaua de oaie...fara cuvinte.
"hilton" 5 STELE asteapta vizitatori straini, nu "de-ai casei"! cred ca deviza lor este: "daca noua nu ne iese, voua ce de v-ar iesi?"
si la fel cum am auzit despre tarifele de la SPA..."o minunatie" (cu bani dati pe masaj doar, gasesti cabinete de te relaxeaza mai ceva ca la jacuzi..sau alte procedee)
in fine...deocamdata traim in Romania...mai departe, vedem noi!

Anonim spunea...

am fost de 3 ori acolo de la deschidere si vreau sa va spun ca nu este absolut deloc asa cum prezinta articolul.Oricum fata de restul restaurantelor traditionale din Sibiu Camara Boierului le da clasa.Cred ca trebuie chiar sa mergeti acolo,nu sa vorbiti din auzite.

cristi spunea...

cred ca vorbesti din filme frate.Ciobanii sunt la alte hoteluri.Acolo se face live cooking show daca cunosti termenul.Vai de voi cu blogurile voastre de 2 lei.

costin spunea...

cati bani ai luat de la concurenta sa scrii aiurea despre o locatie super?As vrea sa-ti vad casa sa vad cum ai stiut tu sa construiesti ceva.

raudemusca spunea...

Concurenta? Astia au concurenta? Vai de viata noastraaa!
Cat despre blogul asta de 2 lei... ma bucur ca face 2 lei, io ziceam ca e de 2 bani pana acum. Evoluam! E bine!

Anonim spunea...

Data viitoare sa nu mai mergi sa "servesti masa" ! Mai bine mergi sa mananci ceva, ca sa nu le faci concurenta ospatarilor.

Anonim spunea...

Tocmai am mancat acolo saptamana trecuta. Am ajuns seara tarziu si obositi dupa un drum din Austria. Servirea a fost rapida si mancarea buna. Chiar f buna! Ciorbita taraneasca de vacuta, chiftelute cu piure si tocanita de vitel cu mamaliguta cu un pahar de must alaturi. O sa mai trecem pe acolo.

Anonim spunea...

Fin'că exist, fin'că cujet, fin'că sîmt! Şi fin'că nu mai vreau să tac!

Mai bine taceai ca tocmai ti-ai facut de cacao blogul...servire exceptionala, gustarile din camara fantastice....recomand tuturor acest restaurant

PS: Las-o mai usor si cu cugetatul

Mihai spunea...

Referitor la servire, nu stiu ce sa zic, ca nu am fost acolo niciodata cand erau doar 2 mese ocupate, dar daca a fost chiar asa cum spune blogger-ul, atunci trebuia, asa cum procedeaza orice persoana educata si care are habar (ca de, doar i-si permite 5 stele) sa caute managerul de servici (sau pe orice sef gaseste in hotel la respectiva ora), si din cate stiu eu toate locatiile de 5 stele au sefi de gasit la orice ora, si sa faca o reclamatie "live" inainte de a scrie pe al sau blog un comentariu atat de acru si care nu poate fi verificat. Referitor la SPA, consider ca Romanii nu stiu ce e aia, si domnisoara (sau ce o fi) Cristina chiar nu are habar. Or fi preturile mai piparate decat in oras, dar de ce nu merge dansa la concurenta, ca cea mai aproape e la Ocna Sibiului (am auzit ca e ok, dar nu am fost) si sa invete ce e aia SPA, proceduri, jacuzzi samd si apoi sa vorbeasca...

Anonim spunea...

SA STI CA NU CRED CE AI SCRIS TU PE BLOG DESPRE CAMARA PENTRU CA EU ACOLO LUCREZ DE 2 ANI ASA CA BAGATI PULA IN EL BLOG SI NU MAI FA RECLAMA PROASTA

raudemusca spunea...

In cei doi ani ce au trecut de la aceasta postare multe lucruri s-au schimbat, asa ca m-as bucura sa se fi schimbat si la locanta cu pricina. Ce vad ca nu s-a schimbat este atitudinea unuia dintre angajati, care, dupa reactia si limbajul folosit, e posibil sa fi fost cel care mi-a inspirat relatarea, si care, nu pot decat sa sper ca este singurul care dovedeste acest tip de "respect". fata de cienti.
Pe de alta parte, acest blog nu face altceva decat sa exprime niste pareri personale, si care nu cred ca e cazul a fi definite ca o opinie generala. Asadar, dati-mi voie sa am parerile mele...

Anonim spunea...

EU am fost vara trecuta si eram un grup de 6 person.Am fost serviti impecabil iar terasa era plina.Servire ireprosabila eleganta si muzica buna.

Anonim spunea...

Tocmai am cinat acolo aseara si spre dezamagirea mea , doar personalul amabil si locatia frumoasa, mancarea mai putin! Nu imi explic cum poti servi copiilor piure acru, am comandat ficat de porc si legume la gratar...gatesc si eu si stiu, erau facute pe gratar, nu contest, dar poate ziua precedenta si acum reincalzite la microunde,apoi comand o lipie cu varza calita si primesc un triunghi perfect de placinta cu varza extrapiperata si sarata in foetaj inbibat in ulei , evident nu proaspata ( nu da deloc descrierea din meniu cu ce am primit) iar cireasa de pe tort,fiind in plin sezon de porumb ,am comandat un porumb copt pe gratar....ca tot omul imi imaginez cum desface de foi porumbul proaspat si il pune pe gratar nu? Deloc! Am primit o juma de stiulete, fierbinte si cu grasime curgand de pe el, cu urme de gratar dar fara miros...cand imi fac curaj sa gust dupa ce am sters uleiul excesiv ,constat ca e un porumb fiert de mai multe zile, acrit deja ( cum toti stium ca se intampla cand nu il consumam in 1-2 zile) si apoi pus pe gratar si uns cu ulei cred....deci nu stiu ce sa zic, e frumos, copii au loc de joaca, la umbra pe terasa frumos, viespile se ardeau in lampile agatzate , berea rece...dar mancarea , dezastru, nimic proaspat, daca o samai trec vreodata pe acolo, mai mult de o salata nu ma risc!