luni, 7 septembrie 2009

Drobul de sare in avalansa spre criza

Cand "a inceput" criza la noi, adica atunci cand au inceput sa se faca disponibilizari masive si firmele sa se inchida pe capete, am presupus ca se va produce o schimbare de mentalitate la romani, cel putin cu privire la munca si locul de munca. In special la cei care (inca) scapasera cu job-ul neatins. Adica mi se parea o reactie normala ca atunci cand vezi ca in jurul tau incep sa-ti zboare colegii si ca prietenii iti devin subit ocupanti de banca in parc... sa iti reconsideri atitudinea fata de locul de munca, si sa incepi sa-l respecti si sa-l apreciezi.

Da, speram ca oamenii o sa inceapa sa gandeasca un pic mai cu capul pe umeri, mai ales ca majoritatea au de dus dupa ei obligatii. Familie, copii, credite. Poate nu neaparat sa munceasca mai mult, dar cel putin sa o faca mai bine, mai cu constiinta, mai constient. Traind cu spectrul somajului deasupra capului, stiind ca un alt loc de munca e extraordinar de greu de gasit, romanul ar fi trebuit sa-si schimbe un pic atitudinea fata de munca. Si sa inceapa sa faca "sacrificii", in speranta ca nu va fi nevoit sa faca sacrificii mai dureroase in viitorul foarte apropiat. Sa renunte la pauza de bere, sa incerce sa fie politicos cu clientul sau sa sape naibii santul ala unde si cat trebuie.

Dar se pare ca m-am inselat amarnic. Calitatea muncii a scazut uimitor. Si nu e numai parerea mea. Am vorbit in ultimele saptamani cu multa lume despre asta, si toti, clienti sau angajatori, mi-au confirmat impresia: Dimpotriva, se munceste mai prost!

Indiferent ca e vorba de servicii sau productie, drobul de sare ii face pe romani sa se resemneze. In loc sa ia scara si sa dea drobul de sare de pe polita, mai bine ii pregatesc priveghiul copilului.

Vanzatoarele sunt din ce in ce mai acre. Muncitorul de pe linie da mai multe rebuturi. Instalatorul face treaba de mantuiala. Toti stiu ca e posibil sa ramana fara locul de munca, si se comporta ca si cum ar fi in ultima zi. Desi foarte posibil ca patronul sa nu aiba de ganduri de "restructurari", dar va fi nevoit sa o faca, fiindca isi pierde clientii din cauza celor care stau sub spectrul drobului de sare.

Si uite asa nenorocitul acela de drob de sare se transforma in avalansa.

Romani! Treziti-va!


Niciun comentariu: