luni, 7 iunie 2010

De ce dracu ne înecăm singuri?

De proşti... ar trebui să fie răspunsul. Probabil însă că nu e tocmai cel mai exact. De incompetenţi mai degrabă. Sau poate nu mă pricep eu.
Iată însă de ce am ajuns să-mi pun această întrebare. In acest weekend am petrecut câteva zile alături de un grup de prieteni dragi, la o pensiune în Cazanele Dunării, la câţiva km de Orşova. Am ajuns acolo joi, şi am fost foarte suprins de faptul că nivelul Dunării era foarte scăzut. Cei din zonă ne-au spus că era vorba de o scădere de mai bine de 5 metri a nivelului sub nivelul normal, nu faţă de cota de inundaţii. Se pare că acest lucru se datora ameninţării unei posibile viituri ce se anunţa pentru weekend-ul trecut, viitură ce măturase Ungaria şi se zicea că se apropie de noi. Drept pentru care s-a dat drumul apei din lacul de acumulare la barajul Portile de Fier. Până duminică dimineaţă nivelul apei a scăzut constant, după cum se poate vedea şi din fotografiile făcute cu această ocazie. Nu mai zic de traficul fluvial, serios perturbat de scăderea apei.Ajuns aseară acasă, văd la ştiri că în judeţul Olt, Dunărea a inundat zone importante de teren, că oareşce localităţi sunt în pericol de a fi măturate de ape. Şi încep, evident, a-mi pune fireasca întrebare: care Dunăre? Care ape vijelioase ne inundă? Că dacă n-aş fi fost acolo, în amonte de baraj, să văd cu ochii mei că NU E APĂ, aş fi zis iar "săracii oameni, i-a luat apa". Dar aşa nu pot decât să mă gândesc că, undeva, nişte cetăţeni iresponsabili aflaţi la servici poartă răspunderea pentru aceste dezastre care distrug avutul şi vieţile altor cetăţeni a căror singură vină e că vieţuiesc în aval de baraj.
Mă gândesc, dar nu pricep, de ce e nevoie să ne inundăm singuri, aşa, preventiv, că poate vine apa mare. De ce nu se poate face această reglare de debit mai cu cap, mai cu uşurelul, mai cu simţ de răspundere ca să zic aşa? În Orşova bărcile si şalupele au rămas pe uscat, în Olt găinile şi purceii înoată şi recoltele sunt compromise. Colac peste pupăză avem acum şi sinistraţi care trebuie să primească ajutoare de stat. Cheltuieli care chiar lipseau bugetului de stat. Dar poate că vor mări TVA sau vor mai tăia 1-2% din pensii ca să poată repara ce a luat apa.
Dacă cineva mă poate lămuri şi pe mine de ce au trebuit inundate acele terenuri şi distrusă munca acelor oameni în condiţiile în care "poate vine viitura, poate nu", i-aş rămâne dator pentru nişte explicaţii pertinente.

In prima fotografie se observă albia Dunării, secată pe o distanţă destul de mare. A doua fotografie e făcută chiar din albia Dunării, de lângă apă, aici erau mai bine de 300m până la mal. În a treia imagine se observă nivelul normal al cursului Dunării în Cazane. Luaţi ca reper stâlpul de balizaj şi veţi putea estima diferenţa de nivel.

2 comentarii:

cristina spunea...

io nu stiu de ce te mai miri.
romania functioneaza dupa pricipiul "noi muncim, da' nu gandim".
siii, absolut identic, caz real: primariile asfalteaza strazi, si baga bani grei :D, dupa care dau aviz de spargere pentru inlocuirea de conducte si bransamente apa, canalizare, gaz...
bani aruncati. nu pe dunare, nici pe olt nici macar pe apa sambetei...

Anonim spunea...

Mi s-a intamplat si mie acum un an. Veneam de la Timisoara, ma duceam la tara intr-un sat langa Calafat. La Orsova, Cerna era un mic parau care se varsa in Dunare mult mai departe decat deobicei. La Portile de Fier functionau toate portile care dadeau drumul la apa. Cand sa ma uit si eu la Dunare, dupa ce trecusem deja de mult de Severin, in com. Cetate, Dunarea inundase toata padurea planatata, ca sa evite inundatiile. Noroc ca era satul pe deal, ca altfel era deja sub ape. Unii chiar sunt inconstienti bine de tot. Ma refer la cei care trebuie sa tina cont de nivelul apei la Portile de Fier. Motivul nu il stiu, dar totusi...