sâmbătă, 17 iulie 2010

Robocop

De foarte multa vreme spun (oricui sta ma asculte) filozofia mea de carciuma: "Aia" din vest nu s-au nascut civilizati. N-au nici o gena in plus care sa le induca educatia civica. Cromozomic sunt la fel ca noi. Atata numai ca la ei legile intr-adevar de aplica. Bune, rele, cum or fi, se aplica, si nu prea sunt exceptii.

Ca-l cheama Hans sau Pierre sau Liam, el invata de mic ca daca incalca legea nu e bine. Si e convins ca nu e bine scotand bani din buzunar. A aruncat o hartie pe jos, plateste. Asculta manele noaptea, plateste. Isi bate covorul in fata casei, plateste. Si asa, incet - incet, invata ca nu e bine. Adica, nah, poate o fi bine, dar e scump. Din ce in ce mai scump. Atat de scump incat la un moment dat nu mai e vorba de bani.

Tot din folozofia mea de pahar: chiar si in tara asta, daca s-ar aplica legile, asa cum sunt, tot ar fi ceva. Sa se aplice fara discriminare, si fara mila. Daaaar... nu se poate.

Ca asa e la noi.

Zilele acestea, umbland prin oras, am observat ceva ciudat in zona la unul din pilonii de acces restrictionat.

Pete mari de ulei pe si in jurul pilonului. Da, un smecheras a considerat ca el e mai tare si a incercat sa forteze trecerea, socotind ca are timp sa treaca in urma celui din fata lui. Fara sa-l duca mintea ca pilonul nu e temporizat, ci comandat de o bariera in infrarosu. Asta e, a fost nesimtit, a facut buba. Mai ales ca la majoritatea masinilor de generatie noua scutul si baie nu mai sunt de metal, ci din plastic. Asa ca si-a imprastiat tot uleiul prin zona.

Ceva mai incolo, in celalalt capat...


Da, altul care a invatat pe propriul buzunar ca nu e bine sa te pui cu electronica.

Si atunci am realizat ca romanilor le trebuie politisti electronici. Justitie cibernetica. Sa se elimine factorul uman. Sa se poata aplica legea fara ca cei pusi sa o faca sa aiba chiloti maro sau sa sufere de sciatica de atatea temenele.

Nici celor din tarile vestice nu le-a fost usor. Dar au avut solutii. Luati orice sofer neamt si intrebati-l ce e Flensburg. Neamtul fara carnet va spune ca e un oras la granita cu Danemarca. Soferii insa se vor cutremura, si vor spune ca e locul unde li se hotaraste soarta. Fiecare abatere de la regulile de circulatie ajunge in acel oras. Unde un judecator sta la un birou, citeste rapoarte, se uita la poze, si hotaraste cine primeste 30 de euro amenda sau cine isi pierde definitiv dreptul de a se urca la volan. Fara sa-i pese ce nume e scris pe acele hartii, si, mai ales, fara sa stie cine e. Solutia e inca in picioare, functioneaza, si nici nu au nici un motiv de a o inlocui.

Drept e ca Romania nu are, si nu va avea niciodata sistem legislativ performant. Nu va avea politisti care sa sparga impasibili bai de ulei, nu va avea procurori cu bilute de lemn ca sa-l ia pe smecheras si sa-l bage la zdup, si nu va avea judecatori vii care sa-l ia pe politician si sa-l acuze de interese impotriva statului.

Niciodata!


2 comentarii:

Tudor St. Popa spunea...

Bloggere, ce zici, strangem randurile?
Vezi la mine pe blog mai multe detalii.

Adi spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.