vineri, 22 ianuarie 2010

Dati-mi apa!

Ce-mi place mie de ai nostri ca brazii care preiau ideile occidentalilor, dar fara sa le treaca un pic prin tartacuta spre rumegare. Ok, tara noastra e de kkt, oamenii la fel (yes, including), aia de dincolo is super[insert anything here], ce e bun pentru ei - cu siguranta e si mai bun pentru noi. Cateodata am impresia ca in fiecare fabrica de prezervative traieste un arici, altfel nu-mi explic numarul mare de retardati de care dau in fiecare zi (note to self: trebuie aprofundata ideea si studiata).

N-am nimic impotriva curentului ecologist, dimpotriva. Da' cand dau de cate una... parca mi se zburleste parul pe ceafa. Aceasta "una", in cazul de fata, e o presupusa pitzi, care trebuia neaparat sa scrie un articol, asa ca a bagat iute un copy&paste, un gugal translate si o mica adaptare, si gata articolul!

Tanti respectiva pledeaza impotriva apei imbuteliate. Adica, monser, nu e eco deloc sa bei apa adusa din alte parti, ca deh, se polueaza cu industria, cu transportul si cu pet-ul. Tara noastra apa buna are, de ce sa poluam mediul? Ca apa la plastic e obicei mic-burghez, nu-si mai are locul in noua noastra oranduire. Ca uite, sunt unii care nici nu mai vor ca in orasul lor sa se mai vanda apa la conserva!

Yep. Corect. Cu o misca obiectie. Tarile astea, la care viseaza tanti de la EcoMagazin, se straduie de 'jde ani, au bagat capite de bani in mediu si in educatie si in constientizare. Ca sa nu mai spun ca e cam politica de stat. Cand iesi pe strada si nu-ti pute a Raba ci vezi o veverita traversand cea mai circulata artera a orasului, cand vezi pesti in paraul care ia orasul de la un capat la celalalt... mai vorbim si de boicotul apei la bidon.

Da' io ce fac? Raul care alimenteaza orasul cu apa are in amonte zeci de alte localitati. Pe vremurile cand indrazneam sa ma mai uit la el - am renuntat intre timp - descopeream ca apa are toate culorile curcubeului. Pentru diversitate, uzina de apa livreaza uneori...


...cafea la robinet. De multi ani orasul s-a impanzit de fantani si cismele, oamenii sperand sa dea si ei de o apa rezonabila. Si tot ani de zile au folosit aceste surse alternative de apa.

Pana intr-o zi. Cand s-a constatat ca nici una, absolut nici una din sursele de apa ale orasului nu corespund fie chimic, fie biologic. Viermi sau nitrati, oua sau nitriti, asta serveau fantanile, cismelele si izvoarele. Cu fantanile si cismelele a fost simplu, au ramas pe uscat.


Izvoarele n-au putut fi oprite, iar tablele cu "Apa nepotabila" dispareau mai iute decat puteau fi instalate ("Toata viata am baut apa de la izvorul asta, si n-am avut nimic!" Da, exista arici in fabricile de prezervative).

Traiesc intr-un oras in care nu exista surse de apa credibile. Fantanile sunt infestate si uzina de apa e mai batrana decat mine.

Eu de unde beau apa, daca tanti de la EcoMagazin nu vrea sa beau nici apa de la magazin?

S-a interesat respectiva cam cate surse de apa din tara asta sunt verificate si conforme? Stie cate uzine de apa si retele s-au modernizat in ultimii douaj'de ani? Macar stie ce apa ii vine pe robinet? Ea bea apa de la robinet? Daca da, strecoara viermii din apa? Sau mai poate avea copii?

Extraordinar de simplu sa dai indicatii. Mai ales cand esti in necunostinta de cauza.


Un comentariu:

  1. Problema cu apa e universala, cred. Romanul este la confluenta Siretului cu Moldova si se presupune ca ar trebui sa fie apa din belsug. In shimb noi luam H2O de la o statie din Iasi. Ciudat, nu? Macar nu ne curge 'chestia' aia la robinet... Adica, apa e buna de baut pe la a la z.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.