luni, 16 februarie 2009

Politisti, veti muri!

Motto: "E inadmisibil ca într-o bancă să nu ai sistem dublu de uşi şi să ţii banii la vedere. [...] A fost mai simplu decât dacă era o tonetă într-o piaţă", a spus ministrul Administraţiei şi Internelor Dan Nica. (Declaratie publica preluata prin intermediul Realitatea TV)

Nu am nimic cu un politist anume. Nu cunosc personal nici unul. Dar am cu institutia in sine.

Romania. Iti infiintezi o firma. Iti iei un sediu, treci prin muntele de acte si avize si aprobari, si dai drumul la activitate. La usa se infiinteaza Politia de proximitate care verifica sa ai sistem de alarma, casa de bani securizata si inca multe altele. Si nu te lasa pana nu le ai. Dupa ce se declara multumiti ca nici un hot si nici un atacator nu au ce sa-ti faca iti lasa un numar de telefon la care sa suni, daca vrei sa-i deranjezi. Altfel te descurci cu firma de paza pe care ai fost obligat sa o angajezi.

Romania. Stai linistit in casa. Auzi alarma de la masina. Iesi afara. Intr-adevar, e a ta. In chederul usii din spate e infipta o sarma. Cu care cineva a incercat sa actioneze mecanismul si sa deschida usa. A sunat alarma, a fugit. A ramas sarma si o multime de amprente perfecte pe geamul proaspat spalat. Mergi la politie, depui plangere. Vezi ca nu manifesta nici un interes. Ii intrebi frumos daca n-ar vrea sa preleveze amprentele. Iti raspunde ca nu, nu prezinta interes. Aaaa, daca-l prindeai asupra faptului era altceva. Da, trebuia prins, legat, si dus pe tava. Desi, conform legii, n-ai voie sa-l atingi pe infractor nici cu o floare.

Romania. Esti intr-un magazin cu treaba. Bodyguardul vede un tiganus cum indeasa un parfum in haina. Apasa pe butonul de panica si-l asteapta langa iesire. Apare tiganusul, bodyguard-ul il ia la intrebari. Pustiul nu recunoaste nimic. Bodyguardul vrea sa-l perchezitioneze. Pustiul incepe sa urle la el, ca-si cunoaste drepturile, si ca daca il atinge o sa o pateasca, ii depune plangere. Din fericire apare firma de paza. La care li se rupe, il iau pe tiganus de o aripa si-l baga in birou. Apar si cele trei (!!!) parfumuri scumpe. Apare si politia. Il salta pe pusti. Stiu ca vor trebui sa-i dea drumul, ca n-are 14 ani. Nu, nu-i voie sa-i facem poza. Nu, n-avem voie sa facem un panou la intrarea in magazin unde sa punem poze cu infractorii prinsi in magazin, e atentat la dreptul la imagine al persoanei. Si e minor.

Romania. Mergi linistit pe strada. Un pusti de vreo zece ani iti smulge borseta din mana si fuge. Te iei dupa el. Intra in cartierul lui. Constati ca toti din jurul tau sunt negri. Te opresti. Ti-e frica. Te inconjoara. Prietenul cu care esti are centura neagra la karate. Tu nu o ai decat maro. La chiloti. Nu stii ce sa faci. Scoti telefonul si suni la 112. Ti se raspunde surprinzator de iute, raportezi incidentul. Cercul care te inconjoara se mai departeaza. Din nou surprinzator, in cateva minute apar girofarele albastre. Se opresc la marginea cartierului. Deloc surprinzator, politistii se fac ca nu stiu incotro sa o ia. Reusesti sa obtii borseta cu actele contra bani. Pleci. Pleaca si politistii, bucurosi ca n-au trebuit sa intre intre blocuri.

Sunt numai cateva intamplari pe care le cunosc direct, fiind implicat. N-am cum sa iubesc politia. Fiindca te simti de cacat in propria tara.

Romania. Nunta clasica, d'aia cu primarie, biserica si restaurant. Mireasa de-a noastra, mirele politist neamt get-beget. In valtoarea pregatirilor de nunta toti au uitat sa-l avertizeze pe mirele politist despre obiceiul cu furatul miresei. In toiul nuntii, mirele, abtiguit destul, vede pe unii ca-i salta mireasa pe umeri si o taie din restaurant. Intr-o fractiune de secunda ii dispare orice urma de alcool din sange si o ia la fuga dupa ei. Ii prinde in fata restaurantului. Din fericire mireasa ii explica ce se intampla inainte ca rapitorii sa o incaseze. A doua zi, seara, la cheful de dupa nunta, mirele recunoaste senin: Daca as fi fost acasa si as fi avut arma la mine as fi fost indreptatit sa o folosesc. Cei din jur ingheata.

Germania. Imprumut o camera video. Din intamplare filmez o benzinarie. Un echipaj de politie imi verifica actele. Nu ma simt jignit, sunt foarte amabili. Mai tarziu mi se spune ca voiau sa-si ia masuri de precautie in caz ca filmam benzinaria in pregatirea unei lovituri.

Germania. In plimbare nimerim in zona garii din Frankfurt. Cu toate ca de zile intregi nu vazusem nici o masina alb-verde, de nicaieri apar doua echipaje de politie. Se dau jos si opresc doua persoane, la o distanta de vreo douzeci de metri unul de celalalt. Amandoi sunt perchezitionati si pusi sa se dezbrace. La chiloti. Acolo, in mijlocul strazii. Unul dintre ei este ridicat, celalalt se imbraca linistit si pleaca mai departe. N-am auzit nici cel mai mic protest. Nici un trecator, in afara de mine, n-a privit scena ca fiind ceva iesit din comun.

Austria. Greseala noastra, am confundat strazile, cea pe care intram nu era autostrada. Politia ne opreste. Din reflex (mi-a disparut intre timp!) dau sa cobor din masina. Politistul sare trei pasi in spate si duce mana la arma. Va rog sa ramaneti in masina! Imi dau una peste frunte. Imi vede figura speriata, zambeste, si se apropie din nou de noi. Amabil, ne ia banii pentru incalcarea liniei continue si depasirea limitei de viteza. Euro ai nostri sunt la fel de buni ca euro ai lor.

Elvetia. Control de rutina prin sondaj. Scena clasica, suntem trasi intr-o parcare furnicar, zeci de politisti, cu arme si caini. La cativa metri de noi este oprit un Fiat Punto cu patru negri cat usa de la Peles (nu ma intrebati cum incapeau!). Noua ne spun ca trebuie sa ne controleze bagajele. Ridic din umeri, dar ii spun ca in anumite pungi sunt articole de lenjerie pe care le-am adunat intr-o saptamana. El ridica din umeri, isi pune manusi chirurgicale, si se apuca de treaba. Langa el, cainele lup casca de plictiseala, semn ca stapanul lucreaza degeaba - din punctul lui de vedere. Intre timp negrii vocifereaza si se cearta cu politistii. Al nostru termina de numarat sosete si chiloti murdari. Ni se multumeste, ni se cer scuze pentru oprire si ni se ureaza drum bun. Negrii sunt imbarcati, in catuse si sub amenintarea armei, intr-o dubita.

Alte cateva intamplari pe care le cunosc direct, fiind implicat. N-am cum sa nu recunosc profesionalismul acestor politisti. Fiindca m-am simtit om intr-o tara straina.

Revenind pe plaiurile mioritice, adaugam cele grave petrecute in ultima vreme. Interlopii romani, plecati la terorizat Spania si Italia, se intorc acasa. Mult mai experimentati, mai periculosi. Armele de la Ciorogarla, casa valutara din Brasov, jaful din Cluj sunt numai ultimele care au explodat in ultimele zile. Politia probabil ca alearga dupa autori. Dar ei pornesc din start cu handicap. Intotdeauna e mai bine sa previi decat sa vindeci.

Li s-a dat potentialilor si doveditilor infractori prea mult nas. Si-au luat-o in cap, si pe buna dreptate. Cum, de ce, in ce fel s-a ajuns aici nu pot dovedi, dar o stiu altii. Cert este ca politia romana nu impune respect. Si astfel, cum sa nu-l iei - s-a intamplat tot zilele acestea - pe politist pe capota? Oare cat mai dureaza pana o sa traga in ei si o sa-i ucida? Probabil in urmatoarele zile...

Titlul acestui articol, chiar daca e socant, nu e o amenintare. E o premonitie. Care sper ca nu se va indeplini. Desi imi vine greu sa cred, fiindca o schimbare a intregii mentalitati, pe toata scara ierarhica, nu se poate face de azi pe maine.

Nu cunosc personal nici un politist. N-am cum sa sustin ca sunt toti la fel, ca n-or fi si printre ei politisti adevarati asa cum sunt printre ei si cazaturi. Dar toti, absolut toti, poarta uniforma Politiei Romane, si, in consecinta, sunt tratati la fel.

Cu lipsa de respect si bataie de joc.


Niciun comentariu: