marți, 6 aprilie 2010

Sardonic, da.

O stire plimbata aseara m-a uns la suflet. Nush cat de adevarate sunt cifrele, dar: "Pe litoralul romanesc au fost 500 de turisti, la bulgari 20.000!"

Oh yeah!

Capra vecinului? Nu, sa moara capra noastra!

Au avut la dispozitie douazeci de ani. Douazeci de ani in care turismul romanesc putea fi facut sa functioneze. Poate ca nu ar fi fost sursa primara de venit al PIB, dar ar fi fost ceva. Unde era acum douazeci de ani turismul in Bulgaria, Muntenegru, Serbia sau Albania? Noi aveam deja litoralul amenajat, lasat mostenire. Acum nu mai conteaza.

Ii urez litoralului romanesc sa ajunga in stadiul anilor 50. Adica o fasie de pustiu. Da, cu rautate!

Au avut la dispozitie douazeci de ani ca sa faca ceva. N-au facut. Asa le trebuie.

Pe vremea lu' ceasca ni s-a inoculat cu perseverenta ca "tara ca a noastra nu e. Ca e bogata, ca e frumoasa, ca e unica, ce mai, suntem miezul." Si eu am crezut-o, ca nah, eu cum sa scap de indoctrinare? A tinut pana am scos prima oara nasul dincolo de granite. In Romania am fost plimbat destul (multumesc, mama, multumesc, tata!), dar cand am ajuns sa mai vad ceva si din alte tari... am cam ramas cu un gust amar. Parca nu e chiar cum ni s-a spus. Parca Alpii sunt mai frumosi. Parca verdele e altcumva. Parca oamenii sunt mai primitori. Nu parca. De fapt comparatiile nu stau in picioare.

In douazeci de ani s-ar fi putut face totusi, si asa, turism. Daca nu ne-am fi culcat pe o ureche. Las' ca prostii de turisti vin oricum. Cum au venit pana acum, au sa vina si de acum incolo.

Acum incep surprizele. Ups, ca nu mai vin! Ups!

Tarziu, dar incepe sa se vada ca nu merge asa. Nici macar spagile grase date de-a lungul vremii n-au sa mai tina de foame. Pensiunile arse ieri la Moeciu erau goale. De ce oare? Oare fiindca Moeciu a fost transformat dintr-o zona recreativa intr-una comerciala si manelizata? Hotelurile de pe litoral au avut 500 de turisti. Oare cati din acesti 500 au sa revina?

Acum incepe sa se vada ca turismul nu se face cu carpeli. Nenorocitul de Mazare (da, nene, n-am uitat ca ai promis ca te muti in Brazilia daca nu iese Geoana presedinte!) a avut cele mai mari parghii ca sa faca ceva. Hai sa nu ma leg de potlogariile imobiliare, ca trebuie sa mananca si gura lui ceva. Dar daca in loc sa dea 'jdemii de euro pe telegondola si palmieri baga aceeasi bani in sanitizare, adica sa faca curatenie atat pe plaja cat si printre cocalari, mai precis sa civilizeze turismul... ar fi mancat gura lui si mai mult. Teapa, Radule Stefanule! Nu a ta, e teapa care le-ai tras-o romanilor.

Nu mai vorbesc de banii bagati in publicitatea internationala. Nici nu mai stiu de cand a inceput asta, dar stiu ca ultima e asta cu succesurile "the land of choice". Care aceeasi bani bagati in infrastructura ar fi adus mult mai multe foloase.

De douazeci de ani nu s-a facut nimic pentru turist. Intotdeauna cand am prins un turist l-am jecmanit, fie la bani, fie prin conditii. "Nu-i nimic, ce daca asta nu mai vine? Las' ca vine alt fraier!". Ei uite ca fraierii s-au terminat. Gata, nu mai sunt!

Stiu ca m-am bagat pe tarlaua lui raudemusca, ca el mai indreptatit decat mine sa scrie despre turism, dar nu mi-am putut abtine rautatea si satisfactia sardonica din mine.

Douazeci de ani in care nu s-a facut nimic. Materia de lucru a fost. Bani au fost - si sunt inca, chiar si acum, dar nu ne trebuie. Modele au fost. Le-au avut pe toate pe tava.

Muriti, ma! Asa va trebuie!

Muriti fiindca jecmaniti fiecare fraier care va calca pragul. Fraier, da. Fraier, nu turist, nu oaspete. Muriti pentru tiganii ambulanti care te streseaza pe plaja. Muriti pentru chioscurile nenumarate, pline de aceleasi kitschuri cu LED-uri albastre, care sufoca orice posibil obiectiv turistic. Muriti pentru galagia, sa nu zic manelarismul, cu care inecati pe oricine. Muriti pentru mesele traditionale romanesti purtand marca Metro. Muriti pentru raceala cu va tratati fraierii., fiindca zambetele si amabilitatea sunt prea scumpe. Muriti pentru nesimtitii pe care ii acceptati in ograda, si carora nu le atrageti atenti ca deranjeaza pe altii. Muriti cu muntii de gunoaie, fiindca nu aveti nici o initiativa de a va curata teritoriul. Muriti cu intunericul in care sunt cufundate toate locurile in care ar trebui sa vi se plimbe fraierii, fiindca cinci becuri economice de 15W nu-si permite nimeni. Muriti pentru toata nesimtirea care va inconjoara. Poate nu sunteti voi cei care o provoaca, dar voi sunteti cei care o acceptati. Fiindca nu ridicati nici un deget. Acum e prea tarziu.

Urmatorul pas? Din pacate previzibil. Ceea ce i se intampla Romaniei acum la turism... maine o sa inceapa sa i se intample la tot.


Niciun comentariu: