miercuri, 5 mai 2010

Dreptul la grevă

Dreptul la grevă este un drept garantat de Constituţie, cel puţin în România. Garantat, dar nu şi reglementat. Aici intervine legiuitorul, care trebuie să stabilească în ce condiţii cetăţeanul poate face grevă, dar mai ales care sunt limitele exercitării acestui drept. Ei bine, de ce am deschis acest subiect? Fiindcă, după umila mea părere, într-o democraţie de căcat ca a noastră, acest drept la grevă ar trebui să aparţină EXCLUSIV sectorului privat, şi să fie interzis cu desăvârşire angajaţilor din sectorul de stat. Indiferent de provenienţa lor. Ştiu că o să îmi sară în cap mulţi, dar... chiar nu-mi pasă. N-am lucrat la stat nici o secundă şi nici nu-mi doresc.
Vorbeam acum cu nişte amici din Grecia, oameni la locul lor şi cu capul pe umeri, cu mici afaceri private, evident, în turism (ce dracu sa faci altceva în Grecia aia?). Oamenii erau foarte furioşi, ca de altfel şi alţii ca ei, din cauza blocajului de zilele astea. Furioşi pentru că nu-şi pot vedea de viaţa lor, nu-şi pot face bănuţul din cauza grevelor care le-au paralizat turiştilor accesul. Greve pornite de cine? De bugetari! Car-va să zică de nişte cetăţeni care nu realizează că privaţii ăştia, aşa evazionişi cum îi crede statul, le bagă lor în traistă lună de lună. Nu i-a deranjat aşa de tare că vor creşte taxele, că nu vor mai putea lucra la negru ca până acum. Îi deranjează însă tare că nu sunt lăsaţi să muncească de un sistem bugetar în criză care poate bloca o ţară întreagă cum şi când are chef.
Şi mi-am adus aminte de furiile mele de zi cu zi, când vedeam şi mai văd încă bugetarii noştri "amărâţi" facând grevă după grevă? Pentru ce? Pentru că încă îşi iau salariile? Pentru că nu i-a pus Boku pe liber? Dar pe mine mă întreabă cineva cum stau? Dacă mai duc? Dacă mai am din ce plăti suprataxe şi supraTVA? Pentru ce? Ca să îmi blocheze ei mie activitatea când şi cum vor? Nu văd de ce să aibă drept la grevă angajatul unui sistem care nu produce nimic. Un sistem care, aşa cum e croit în România, nu dă nimic în schimb.
Aşa că, nenicule, vrei job la stat? Atunci stai dracu pe curu' tău la serviciul ăla pe care ţi l-ai dorit, zi mersi că unii ca mine îţi plătesc salariul şi... ciocu' mic! Că pe noi, ăştia privaţii, nu ne ţine nimeni în braţe cu salarii şi sporuri, nu ne bagă nimeni în traistă, ca să ne permitem să facem grevă!
Aşa că... am şi eu o propunere legislativă, chiar daca nu mă aude nimeni: Limitarea drastică a dreptului la grevă pentru orice angajat plătit de la buget. Vrei grevă? Treci la privat, să vedem dacă-ţi mai arde!

2 comentarii:

Anonim spunea...

auzi, amice? nu ii lua pe greci ca exemplu, ca daca mergi intr-un magazin d'asta privat, ca al tau, nu-ti da nimeni chitanta fiscala. n-am vazut acolo vreodata ceva ce ar semana a evidenta contabila, asa ca e clar cat contribuie aia la buget...
si daca tot ii plangi, sa vedem programul lor: dimineata deschid cand au chef, iau o pauza maaaare la pranz (deh, siesta!) iar seara stau cu amicii pe terase la un pahar de vorba. cand or munci cu adevarat, cand or face si altceva decat sa evite orice raspundere fiscala, abia atunci sa deschida gura!
n-o sa te contrazic la partea cu statul care nu ne da nimic inapoi, da' cand mergi la un ghiseu si stai 2 ore sa platesti sau sa depui o cerere, am senzatia ca faci scandal. deci partea cu reducerea persoalului nu tine. nici aia cu salariile, ca nu toti au ca judecatorii, 70-80 de milioane. si unii chiar fac treaba, chiar muncersc pentru tine! ca-s taxele mari, e adevarat. dar daca nu s-ar da bani pe ochi frumosi, cu contracte platite de zece ori si treaba niciodata rezolvata, sa vezi ce de bani ar fi! chestia cu salariatii bugetari e praf in ochi: un contract de 200 de milioane de dolari e maruntis la guvernanti, oricine ar fi ei. si ghici de unde vin banii...!
salarii mari? ar fi bine. dar aia care le au deja, au nevoie si de supraveghere, altfel nu si le justifica. ia fa-i sa munceasca pt salariile alea, sa vezi ca se schimba treaba!

Unknown spunea...

Corect. Sustin 100%.Ma mir ca nu mi-a venit mie ideea asta geniala.