vineri, 15 februarie 2013

Steagul secuiesc

Ca orice blogger respectat (hihihi) trebuie sa-mi dau si eu cu parerea despre problema abordarii steagului secuiesc.

Ei uite parea mea: alta tampenie scoasa din palarie. Nu are nici un temei. Subiect 'zdiaristic. Stiu din media cine sunt Vadim si Becali, dar habar n-am cine e cel mai inteligent om din Romania. Fiindca astia prosti sunt impusi de galagia din jurul lor. Ei, asa e si cu steagul. O tampenie perpetuata de cocalarii avizi de pumni in piept.

Hai sa luam un exemplu. Statul liber Bavaria. Freistaat Bayern, adica. Spune-i unui bavarez ca nemtii sunt prosti. S-ar putea sa-l afecteze. Dar spune-i ca bavarezii sunt [insert insult here], si probabil nu supravietuiesti. Ca ei sunt bavarezi, si mandri de asta. (Si au de ce, fiindca Bavaria e cel mai bogat land din federatie)

Hai sa aruncam doua priviri in Bavaria.

Una in Garmisch-Partenkirchen:


Si una in buricul Münchenului, in Viktualienmarkt, la cateva zeci de metri de kilometrul zero al Bavariei:


Ce se vede cu ochiul liber e "steagul secuiesc" al Bavariei, prezent de nenumarate ori de la o granita la alta. Unde te intorci vezi arborat, sub o forma sau alta, cu mandrie, steagul alb-albastru al Bavariei. Culorile nationale, negru-rosu-galben, nu le prea vezi, decat eventual pe cladirile oficiale (desi steagul UE e mai prezent).

Bavarezii sunt mandri. Bavarezii sunt nationalisti (ma rog, mai putin in ultima vreme, de cand au constatat ca nu se pot inmulti cat ar fi trebuit, si au trebuit sa aduca extrem de multi imigranti sa-i ajute). Bavarezii isi abordeaza steagul cu mandrie, oricum si oriunde au ocazia.

Si nimeni n-are nimic impotriva.

Fiindca nemtii nu-s prosti. Vrei sa-ti abordezi steagul? Fa-o! Din partea mea si pe primarie, atata vreme cat banii Land-ului merg unde trebuie. Daca tu, mandru bavarez, esti fericit sa ai steagul tau sub ochi, n-am nimic impotriva. Fiindca fericirea ta inseamna ca munca ta aduce mai multi bani in visterie. Si asta e tot ce conteaza.

Acum o sa spuneti ca nu exista termen de comparatie. Ca Bavaria nu e Tinutul Secuiesc. Ca Constitutia, ca kaka-maka. Hai sa fim seriosi! Abordarea unui simbol e abordarea unui simbol. Trebuie doar sa-i dai importanta pe care o are. Sa stii cand sa faci concesii. Sa stii sa fii corect din punct de vedere politic, fiindca s-ar putea sa castigi mai mult decat pierzi.

Dar noi suntem tara unde se aud mai tare chitaiturile sobolanilor decat tacerea inteleptilor.

2 comentarii:

raudemusca spunea...

Sa nu uitam totusi ca Germania e Republica Federala, federatie adecatelea, care e ompic altceva decat Romania asta in care traim, acolo regulile jocului sunt putin altele.

Cosinus spunea...

Dada, stiu, dar nu asta e ideea. Or fi alte reguli, da' pana la urma se poate si fara sa iasa sange.