Adica Quarkkuchen, stiu. :P
De foarte multi ani m-am tot gandit sa "copiez" in bucatarie o prajitura buna, cu afine si branza de vaci, pe care o mancam prin vizitele din Jermania. De lene, am tot sperat ca apare si pe la noi, sa nu ma chinui. Fiindca nu si nu...*) n-am avut ce face si am cotrobait un pic pe la prieteni si pe net, sa aflu amanunte despre ea. De la prieteni am aflat ca se numeste Quarkkuchen. De pe net nu am aflat ce e Quark, dar am gasit retete. Si din toata compilatia... a iesit ce urmeaza.
Inca tot nu sunt sigur ce inseamna Quark. Unii zic ca ar fi branza de vaci, altii ca ar fi branza de vaci cu smantana. Ce se gaseste prin magazinele de aici sub numele de Quark e branza de vaci cu iaurt. Probabil ca asta e. Dar nu ma intrebati cum zic nemtii la branza de vaci, ca nu stiu!
Asa ca am folosit dupa inspiratie. Pana acum am facut-o de doua ori. Prima oara cu branza de vaci, a doua oara cu Exquisa Creamy Quark din Kaufland. Oricum reteta suporta adaptari mari, rea nu are cum sa fie. Tura aceasta n-am mai folosit afine (am o problema temporara cu ele, si ma feresc) ci altceva, ce a fost la indemana.
Asa ca sa purcedem.
Intai punem de un aluat fraged. Ne trebuie doua cani juma' (~400g) de faina 640, sase linguri de untura (sau se poate folosi, cica, margarina de calitate), un varf de lingurita de sare si cam 70g de zahar.
Se amesteca toate. Se spune ca, pentru a pastra fragezimea, se amesteca cu mana. Eu nu cred in maioneza mestecata numai in sens orar sub clar de luna, asa ca am folosit mixerul. Apropo, daca aveti mixer Futachi de 15 lei, il veti arde. Ce e important e ca aluatul sa aiba tot timpul o temperatura scazuta, deci mai puneti din cand in cand cate o lingura de apa cu gheata, per total max 4 linguri. Dupa framantare va rezulta un aluat extrem de gros, eventual de consistenta biscuitilor zdrobiti.
Apoi aluatul ajunge in congelator pana pregatim umplutura. E momentul sa punem si cuptorul la incins.
Pentru aceasta amestecam 700g de branza de vaca, 1 ou, 200g zahar, juma' de pahar de smantana si o punguta (50g) de amidon. Dupa inspiratie se mai pot arunca inauntru un plic de budinca si / sau coaja de lamaie, esente, etc.
Intre timp aluatul s-a racit destul, asa ca-l extragem de la rece si tapetam cu el o forma. Eu am folosit una de tort, dar se poate folosi si un vas Jena.
In cuibul facut se toarna umplutura. Eventual se aduce aluatul catre nivelul amestecului, de dizain. Dupa chef.
Acum lucrarea ajunge in cuptor. Daca folositi forma de tort, puneti o tava dedesubt, fiindca formele nu sunt etanse si se va scurge grasime (da, am aflat din proprie experienta...).
Se lasa la foc mic cam o ora. Depinde de cuptor, da'-si stie fiecare sculele din casa si cand e gata.
Si... e aproapte gata. In mod normal, pentru un Heidelbeerquarkkuchen se pune un strat gros de afine peste. Eu am folosit la aceasta a doua editie piersici din compot, rezultand astfel un Heidelbeerquarkkuchen ohne Heidelbeeren aber mit Pfirsiche. Bina, nah, Pfirsichquarkkuchen, fie!
Peste toate merge o gelatina, ca arata mai fain.
Iar a doua zi... e numai buna!
Mjam-mjam!
*) Acum cateva zile am aflat ca se gaseste Quarkkuchen la bufetul de la Obi...
De foarte multi ani m-am tot gandit sa "copiez" in bucatarie o prajitura buna, cu afine si branza de vaci, pe care o mancam prin vizitele din Jermania. De lene, am tot sperat ca apare si pe la noi, sa nu ma chinui. Fiindca nu si nu...*) n-am avut ce face si am cotrobait un pic pe la prieteni si pe net, sa aflu amanunte despre ea. De la prieteni am aflat ca se numeste Quarkkuchen. De pe net nu am aflat ce e Quark, dar am gasit retete. Si din toata compilatia... a iesit ce urmeaza.
Inca tot nu sunt sigur ce inseamna Quark. Unii zic ca ar fi branza de vaci, altii ca ar fi branza de vaci cu smantana. Ce se gaseste prin magazinele de aici sub numele de Quark e branza de vaci cu iaurt. Probabil ca asta e. Dar nu ma intrebati cum zic nemtii la branza de vaci, ca nu stiu!
Asa ca am folosit dupa inspiratie. Pana acum am facut-o de doua ori. Prima oara cu branza de vaci, a doua oara cu Exquisa Creamy Quark din Kaufland. Oricum reteta suporta adaptari mari, rea nu are cum sa fie. Tura aceasta n-am mai folosit afine (am o problema temporara cu ele, si ma feresc) ci altceva, ce a fost la indemana.
Asa ca sa purcedem.
Intai punem de un aluat fraged. Ne trebuie doua cani juma' (~400g) de faina 640, sase linguri de untura (sau se poate folosi, cica, margarina de calitate), un varf de lingurita de sare si cam 70g de zahar.
Se amesteca toate. Se spune ca, pentru a pastra fragezimea, se amesteca cu mana. Eu nu cred in maioneza mestecata numai in sens orar sub clar de luna, asa ca am folosit mixerul. Apropo, daca aveti mixer Futachi de 15 lei, il veti arde. Ce e important e ca aluatul sa aiba tot timpul o temperatura scazuta, deci mai puneti din cand in cand cate o lingura de apa cu gheata, per total max 4 linguri. Dupa framantare va rezulta un aluat extrem de gros, eventual de consistenta biscuitilor zdrobiti.
Apoi aluatul ajunge in congelator pana pregatim umplutura. E momentul sa punem si cuptorul la incins.
Pentru aceasta amestecam 700g de branza de vaca, 1 ou, 200g zahar, juma' de pahar de smantana si o punguta (50g) de amidon. Dupa inspiratie se mai pot arunca inauntru un plic de budinca si / sau coaja de lamaie, esente, etc.
Intre timp aluatul s-a racit destul, asa ca-l extragem de la rece si tapetam cu el o forma. Eu am folosit una de tort, dar se poate folosi si un vas Jena.
In cuibul facut se toarna umplutura. Eventual se aduce aluatul catre nivelul amestecului, de dizain. Dupa chef.
Acum lucrarea ajunge in cuptor. Daca folositi forma de tort, puneti o tava dedesubt, fiindca formele nu sunt etanse si se va scurge grasime (da, am aflat din proprie experienta...).
Se lasa la foc mic cam o ora. Depinde de cuptor, da'-si stie fiecare sculele din casa si cand e gata.
Si... e aproapte gata. In mod normal, pentru un Heidelbeerquarkkuchen se pune un strat gros de afine peste. Eu am folosit la aceasta a doua editie piersici din compot, rezultand astfel un Heidelbeerquarkkuchen ohne Heidelbeeren aber mit Pfirsiche. Bina, nah, Pfirsichquarkkuchen, fie!
Peste toate merge o gelatina, ca arata mai fain.
Iar a doua zi... e numai buna!
Mjam-mjam!
*) Acum cateva zile am aflat ca se gaseste Quarkkuchen la bufetul de la Obi...
6 comentarii:
arata f. bine si ma gandesc ca-i si f. gustoasa! daaaar...chiar tre sa asteptam pana a doua zi?
nasol.....ca tre sa ma gandesc de-acum unde-o ascund!
Cica da, ca altfel te doare burta! :D
Cand mai construiesti un edificiu de asta sa ma anunti, ca vin sa-l probez. De la Obi aduc io, spre comparatie.
@ raudemusca: cred ca o livrare speciala de la obi ar fi benefica.
nu de alta doar ca sa ne lamurim care-i cea mai buna (drept ca n-am gustat produsul "obi" si nici al lui cosinus)!
da' io recunosc de-acum castigatorul :)
Si care zici c-o fo` mai buna? Aia cu branza de vaci, sau cu exquisa?
Cu Exquisa a iesit mai cremoasa. Dar la cea cu branza de vaci s-a scurs zeama de la afine printre "granule" dandu-i un efect special la taiere (desi conform altora ar fi un defect).
Trimiteți un comentariu