Intre timp a mai aparut în diverse forme pe net, probabil s-a perpetuat "din vorbă în vorbă", însă vă garantez că originalul e ăsta.
Mai ales că denumirea de Telingipebuzuki™ îmi aparţine în totalitate (şi am marea rugăminte să n-o folosiţi fără a menţiona sursa - despre denumire zic, reţeta e la liber)!
E o adaptare a reţetei greceşti de Galaktoboureko, însă mult mai simplu de alcătuit, şi folosind ingrediente "indigene", ca să zic aşa.
Iat-o acum, sper ca şi cosinus să fie în sfârşit mulţumit, dulcele ăsta a fost în fapt motivul pentru care a iniţiat această categorie.
Mai ales că denumirea de Telingipebuzuki™ îmi aparţine în totalitate (şi am marea rugăminte să n-o folosiţi fără a menţiona sursa - despre denumire zic, reţeta e la liber)!
E o adaptare a reţetei greceşti de Galaktoboureko, însă mult mai simplu de alcătuit, şi folosind ingrediente "indigene", ca să zic aşa.
Iat-o acum, sper ca şi cosinus să fie în sfârşit mulţumit, dulcele ăsta a fost în fapt motivul pentru care a iniţiat această categorie.
Ingrediente:
1 pachet foi de plăcintă
1 cană ulei
1 cană zahăr
5 ouă
2 plicuri zahăr vanilat
Stafide (nu sunt obligatorii)
1 kg iaurt gras (merge şi mai puţin, cutia de Cedra are spre exemplu 850gr)
Se amestecă ingredientele de mai sus (mai puţin stafidele).
Se aşează pe fundul tăvii unse cu puţin ulei 1-2 foi, să acopere bine, dacă ajunge să acopere puţin şi marginile în sus e şi mai bine.
Se mototolesc restul de foi ca nişte foi de hârtie şi se pun în tavă.
Se toarnă amestecul peste foi. Se pot presăra şi stafide în aceasta etapă, dacă se doreşte. Merge şi cu, şi fără.
Se dă la cuptor circa 30 de minute (până face puţină crustă).
Până stă tava la cuptor, dintr-o cană de apă şi una de zahăr se prepară pe foc un sirop uşor legat, care se toarnă peste preparatul scos din cuptor.
Se lasă să se pătrundă (măcar câteva ore). Se serveşte rece, cu multă apă lângă, că e foarte dulce!
Pozele n-or fi ele cele mai reuşite, însa prăjitura cu siguranţă este!
Se mototolesc restul de foi ca nişte foi de hârtie şi se pun în tavă.
Se toarnă amestecul peste foi. Se pot presăra şi stafide în aceasta etapă, dacă se doreşte. Merge şi cu, şi fără.
Se dă la cuptor circa 30 de minute (până face puţină crustă).
Până stă tava la cuptor, dintr-o cană de apă şi una de zahăr se prepară pe foc un sirop uşor legat, care se toarnă peste preparatul scos din cuptor.
Se lasă să se pătrundă (măcar câteva ore). Se serveşte rece, cu multă apă lângă, că e foarte dulce!
Pozele n-or fi ele cele mai reuşite, însa prăjitura cu siguranţă este!